Groen Gemaal

Sinds 2001, al meer dan 20 jaar, wordt er gezaaid, gekweekt, gescheurd en opgepot op ons plantenruilcentrum in het Sarphatipark in De Pijp.

Het Groen Gemaal is gevestigd in het oude gemaal dat in het Sarphatipark bij de west-ingang staat, met een kleine tuin eromheen. Het is 2001 door vrijwilligers van de werkgroep Natuur & Milieuteam De Pijp van het wijkcentrum in gebruik genomen als ecologisch plantenruilcentrum. Buurtbewoners kunnen planten, stekken en zaden uit hun tuin of geveltuin komen ruilen of weggeven. Verder kunnen buurtbewoners er terecht voor hulp of advies rond (gevel)tuin en balkon. Zij helpen tenslotte mee om de straten van De Pijp mooier te maken.

Een coördinator en de vrijwilligers zorgen ervoor dat het Groen Gemaal een aantal middagen door de week open is voor buurtbewoners. Ook gaan ze op stap als bij een geveltuin bijvoorbeeld een klimplant opgebonden moet worden of gesnoeid en de bewoner dat zelf niet kan doen. Ze reiken een helpende hand bij zwaar werk in de tuin en stimuleren dat verwaarloosde geveltuinen (tijdelijk) geadopteerd worden door andere bewoners.

Verder is er een vierkante-meter-moestuin, een varenhoek, maken we zelf compost en onze eigen potgrond, hebben we een wormencompostbak en worden er bijen gehouden. Kortom er valt genoeg te zien om als inspiratie te dienen voor je eigen (gevel)tuin.

Het Groen Gemaal is geïsoleerd met leemstuc, wordt verwarmd met infrarood en kent andere creatieve oplossingen voor het isoleren van monumenten

Je kunt je aanmelden als vrijwilliger voor het Groen Gemaal of als je wil meehelpen bij het medebeheer van het Sarphatipark door een mail te sturen naar info@wijkcentrumdepijp.nl of bel 020/6641350 tijdens openingstijden. 

Openingstijde: dinsdag t/m donderdag 13.00-16.00 uur. (mid-december tot mid-januari winterstop)

Voor meer informatie  volg ons op Groen Gemaal Sarphatipark | Facebook


Kijk hieronder naar het interview van AT5 met Marieke van Gessel van het Groen Gemaal.
(Bron: AT5, De Straten van Amsterdam)