Vergunningen: Hoe werkt dat?

Er gebeurt ontzettend veel in de buurt. Voor een heleboel zaken heb je een vergunning van de gemeente nodig. Als je zelf iets gaat doen, hoe kom je er dan achter of je een vergunning nodig hebt? En ook, welke vergunningen zijn er eigenlijk in mijn buurt aangevraagd en hoe maak ik daar eventueel bezwaar tegen? Door de vele vergunningsaanvragen is het niet meer mogelijk om ze op papier te publiceren. Daarom zijn er verschillende websites opgetuigd met als doel de bewoners te informeren.

Ik wil weten wat de buren van plan zijn
De overheid biedt een e-mailservice aan zodat je automatisch alle aanvragen in jouw postcodegebied ontvangt: www.overheid.nl/attenderingsservice.
Wil je meteen de actuele aanvragen in je buurt bekijken, ga dan naar www.overheid.nl/overuwbuurt.
Op je telefoon kan ook: download de app OmgevingsAlert via de App Store of Google Play en ontvang automatisch berichten.
Amsterdam zelf geeft op haar site ook alle informatie die je nodig hebt: www.amsterdam.nl/wonen-leefomgeving/bouwdynamiek.
Klik verder en je komt te weten hoe je stukken kunt inzien en hoe en wanneer je bezwaar kunt maken. Wanneer je er op de websites niet uit komt, dan kun je terecht bij de afdeling Wabo van de gemeente, telefoon 14020.

Ik heb zelf plannen
Om er achter te komen of je voor je eigen plannen een vergunning nodig hebt, kun je terecht bij het Omgevingsloket: www.omgevingsloket.nl.
Je kunt zonder in te loggen checken of je een vergunning nodig hebt of een melding moet doen. Voor een feitelijke vergunningsaanvraag of melding kun je kiezen voor een digitale aanvraag (hiervoor heb je DigiD nodig) of één op papier.
TIP: klik ook op de andere tabbladen bovenaan de pagina voor nadere uitleg. Op deze pagina vind je een heldere uitleg van de gemeente m.b.t. het aanvragen van vergunningen: www.amsterdam.nl/wonen-leefomgeving/omgevingsvergunning.


Dit artikel is ook gepubliceerd op de website van De Pijp Krant en in De Pijp Krant zelf.

Op de website van Overheid.nl - www.overheid.nl/overuwbuurt - kun je eenvoudig of uitgebreid zoeken op een aantal criteria - ook kun je op het tabblad 'Zoek op de kaart' je postcode invullen om precies te zien wat er in jouw omgeving de afgelopen acht weken aan vergunningen en besluiten is gepubliceeerd.