Van der Helstplein-Pareltje in De Pijp

Het Van der Helstplein is een van de mooiste pleintjes van Amsterdam, een pareltje in de Pijp. Het is op een unieke manier intiem, fraai ingesloten door karakteristiek Amsterdamse gevels en overkapt door monumentale platanen. Met winkels, horeca en woningen. Een levendige plek, een ontmoetingsplek, maar ook een rustpunt in de hectiek van de volle Pijp.

Het plein bestaat 100 jaar. Aanleiding voor bewoners om een feest en een tentoonstelling te organiseren en plannen te maken voor een nog mooier plein. 

Website

Kijk voor alle info op 100 jaar van der Helstplein

Tentoonstelling

In de Oranjeker was deze zomer een tentoonstelling over verleden, heden en toekomst van het plein in de Oranjekerk. Kijk op de geschiedenispagina voor een kleine samenvatting.

Feest

Begin juni was het twee weken lang feest op het plein, zie het fotoverslag. Eind september komt nog een feest met muziek en theater. Hou voor datum en programma de website in de gaten 100 jaar van der Helstplein

Herininrichtingsplannen

100 jaar is ook een goeie gelegenheid om te bedenken hoe het plein nog mooier kan. Want na jaren van weinig onderhoud is het plein aan het verrommelen door afval, verkeer, parkeerplekken, fietsenrekken en de groei van terrassen. Inmiddels zijn bewoners al met veel ideeën gekomen (zie plannenpagina). Dit najaar worden alle buurtbewoners uitgenodigd om samen in drie buurtbijeenkomsten te werken aan een nieuw ontwerp voor het Van der Helstplein te werken.
Reageren op de plannen kan via deze pagina.

Buurtbijeenkomsten

Ben jij buurtbewoner, ondernemer of pleingebruiker en hou je van dit plein? Ontwerp dan mee. Samen met professionele pleinontwerpers en het stadsdeel maken we een plan tijdens drie bijneenkomsten. Je bent van harte uitgenodigd!

1. Wat voor plein willen we?

Inventarisatie van de ideeën en mogelijkheden met hulp van stedenbouwkundig bureau Karres en Brands. Wanneer: Dinsdag 12 oktober, 19.30 uur Oranjekerk.

2. Hoe ziet dat plein eruit?

Aan de slag: tekenen, bouwen, combineren en selecteren. Wanneer: Dinsdag 2 november, 19.30 uur Oranjekerk.

3. Zo kan het plein eruitzien!

We maken de finale keuzes uit de geleverde inbreng. Wanneer: Dinsdag 30 november, 19.30 uur, Oranjekerk.

Meld je aan via: info@vanderhelstplein.nl of loop gewoon binnen.

Hoofdorganisator is buurtbewoner, Jelle van der Meer, die in 2020 drie fondsen geworven heeft om dit feestjaar mogelijk te maken: Buurtbudget Zuid, Fonds voor Zuid en Postcode Loterij.