Ereburgerschap voor Frank van Dorp

oktober 2021


Lees ook het artikel over Frank uit de Amsterdam Zuid krant van december 2021


Frank van Dorp: al ruim vijftig jaar een markante persoonlijkheid in De Pijp, gepassioneerd cocreator van een betere leefomgeving en een wandelende encyclopedie op het gebied van de geschiedenis van De Pijp. Vanaf 1971 is hij betrokken geweest bij Wijkcentrum De Pijp, waar hij begin dit jaar is afgezwaaid als bestuurslid. Dat was op zichzelf al een feestje waard, maar toen bleek dat hij daar bovenop ook nog eens een ereburgerschap met erespeld van de Gemeente Amsterdam uitgereikt zou krijgen, vonden wij bij het Wijkcentrum dat we groots moesten uitpakken.

Daarom stuurden we op zondagmiddag 10-10-’21 de Accu Fanfare naar Franks huis in de Frans Halsstraat. Een verblufte Frank danste met zijn geliefde op straat en wandelde vervolgens met zijn kinderen, kleinkinderen en vrienden, begeleid door de in het rood geklede fanfare, door de zonovergoten Pijp. Het was een vrolijke optocht die veel bekijks trok en op menig gezicht een glimlach toverde.

Eindpunt was de Oranjekerk, net zo iconisch voor De Pijp als Frank zelf. Hier werden we gastvrij onthaald door Gijs-Bert Vervoorn, die als voormalig horecaman van deze kerk een multifunctioneel ontmoetingscentrum heeft gemaakt, toegankelijk voor iedereen die iets wil in de wijk of simpelweg samen wil komen met buurtgenoten.

In de kerk ontvouwde zich een programma dat zich laat samenvatten als een eclectische, meeslepende inkijk in de geschiedenis van De Pijp door top-verhalenvertellers. De aftrap werd gedaan door Gijs-Bert Vervoorn, die vertelde dat de Oranjekerk mede dankzij inspanningen van het Wijkcentrum nog overeind staat en uiteindelijk gered is met geld van Heineken. Toen kwam Ton Heijdra op het podium met een onderhoudende en leerzame kleine geschiedenis van De Pijp en haar bewoners, gevolgd door Frank van Dorp zelf, met een eveneens educatief, maar ook wel spannend en soms grappig verhaal over wijkcentra in het algemeen, Wijkcentrum De Pijp in het bijzonder en zijn persoonlijke belevenissen als vrijwilliger en actievoerder in De Pijp door de jaren heen.

Toen Frank weer plaatsnam tussen het publiek betrad Rocco Piers, bestuurder van Stadsdeel Zuid het podium om de speld te overhandigen. Dit kwam daadwerkelijk als een verrassing voor Frank (en dàt was dan weer een verrassing voor de aanwezigen; want meestal weet Frank alles).

Na een korte pauze volgde een wervelend optreden van 'stand-up historian' Harpert Michielsen over Samuel Sarphati, een naam die we allemaal kennen, maar een man van wie weinigen weten dat hij een scoiaal ondernemer in de stad was die vele mensenlevens heeft gered en grote projecten heeft gerealiseerd, waaronder het Paleis voor Volksvlijt (dat overigens binnenkort in miniatiatuurvorm zal herrijzen als kunstwerk in de vijver in het Sarphatipark).

Tenslotte reikte Tjerk Dalhuisen bestuursvoorzitter van Wijkcentrum De Pijp, een plaquette aan Frank uit van Stadshout. Ter afsluiting van deze leuke en informatieve middag uiteraard een borrel met live muziek door een Argentijns Duo, woonachtig in de Rustenburgerstraat en vaak te zien en te horen op de Albert Cuypmarkt en in het Sarphatipark bij het Groen Gemaal. Geniet hier mee met deze foto-impressie van fotograaf van De Pijp Krant, Rob Godfried.


Met de ACCU Fanfare door De Pijp
Geschiedenis van De Pijp door Ton Heijdra
Stand-up historian Harpert Michiels over Samuel Sarphati
Frank van Dorp
De geschiedenis van Wijkcentrum de Pijp
Uitreiking van de Amsterdamspeld door Rocco Piers
Tjerk Dalhuizen
met een cadeau van Wijkcentrum de Pijp
Argentijnse straatmuziek Duo (-: