De Lokroep

Tijdens de tweede editie van De Lokroep presenteren CC Amstel en Wijkcentrum de Pijp
De slag om het weilandje Vrije Geer

Amsterdam, december 2019

Op woensdag 15 januari 2020 is alweer de tweede editie van De Lokroep. Hoe verleid jij de politiek? Termen als actief burgerschap en participatiemaatschappij zijn tegenwoordig een hot topic. Steeds meer volhardende lobbyisten zetten zich in om de leefbaarheid van hun buurt en stad te verbeteren. Diverse succesverhalen worden in deze vierdelige programmaserie belicht. Met als eerstvolgende thema De verleiding van groen.  

Weet je het nog? In 1995 dwongen Amsterdammers een referendum af. Eén van de eerste referenda in Amsterdam. Het oude dorp Sloten dreigde begin jaren negentig helemaal opgeslokt te worden door nieuwbouw. De gemeente hield zich niet aan de afspraak dat er een groene buffer tussen de nieuwbouw en Sloten zou komen. Om toch het zicht op Sloten te behouden, zijn bewoners actie gaan voeren om het laatste stukje groen bij het dorp, het weilandje Vrije Geer, vrij te houden. Kartrekker in deze lobby was de familie Frankfurther.

De slag om het weilandje

Tamar Frankfurther maakte destijds het referendum en de bijbehorende campagne van dichtbij mee. Op woensdag 15 januari, tijdens de tweede editie van De Lokroep vertelt Tamar hoe zij met een kleine kerngroep en de hulp van vélen het weilandje Vrije Geer bij Sloten heeft kunnen behouden. Wat gebeurde er achter de schermen? En hoe staat het weilandje er nu bij? Voormalig wethouder Duco Stadig zei destijds over het referendum: “Als iedereen voor zijn achtertuinproblemen een referendum kan organiseren, dan heb ik het gevoel dat dat instrument ook heel snel over is.”. Duco Stadig is op 15 januari aanwezig en blikt mee terug vanuit zijn perspectief.

Toch is een groener Amsterdam nog steeds een actueel thema. Er is inmiddels een film in de maak over de slag om het weilandje Vrije Geer.

Tweede editie: woensdag 15 januari 2020 20.00u
Overige edities: woensdag 26 februari (BOOST) en woensdag 15 april (DE MEEVAART)


Meer info en ticketverkoop: https://ccamstel.nl/programma/de-lokroep/
 
Over de makers
Wijkcentrum de Pijp
is een onafhankelijke stichting die wordt bestuurd door actieve bewoners en wordt ondersteund door medewerkers, vrijwilligers en stagiairs. Ze geven gratis advies, informatie en ondersteuning aan buurtinitiatieven.

CC Amstel is een cultureel clubhuis in Amsterdam Zuid. Naast een faciliterend theater produceren we ook eigen producties onder de noemer Podiumland, vaak in samenspraak met onze directe omgeving. We spelen in ons nieuwe gebouw en gaan tevens de wereld in met locatieproducties en communityprojecten.