Syrische gezelligheid in Mama’s Keuken

Eyad voor Mama’s Keuken.

In de van Woustraat ter hoogte van de Lutmastraat bevindt zich Mama’s Keuken; het afhaalrestaurant van de Syrische Eyad Khamis. Bij aankomst worden klanten begroet met een sfeervolle verlichting en een glazen toonbank waarachter een groot assortiment aan authentiek Syrische gerechten wordt gepresenteerd.

Naast de koude mezze gerechten (tapas) biedt het restaurant ook een ruime keuze aan huisgemaakte warme gerechten. Een favoriet bij vele klanten, de falafel, wordt geheel volgens eigen recept in het restaurant zelf bereid. De kikkererwten worden in huis geweekt, gemarineerd, gevormd en gefrituurd. Een afhaalrestaurant suggereert een gehaaste sfeer, maar in plaats daarvan worden klanten uitgenodigd om aan een grote houten tafel samen van het afgehaalde eten te genieten en met elkaar of met medewerkers een gesprek aan te gaan.

Alles met liefde
Eigenaar en kok Eyad is een goedlachse Syrische man die in 2016 als vluchteling naar Nederland kwam. Eyad benadrukt bij zijn beschrijving van het eten vooral het belang van de emotie die erin zit: “Klanten merken dat alles met liefde is gemaakt.” De aandacht en de zorg die er in is gestopt is inderdaad niet te missen: het eten, maar ook de inrichting. Als het maar huiselijk en gezellig is. Typisch Hollands eigenlijk.

Spreken met je hart
Is dat misschien het geheim van Eyads succes? Hij heeft bewust voor Nederland gekozen. Door de burgeroorlog in Syrië moest hij stoppen met zijn bedrijf. Hij moest het leger in om te vechten voor Assad en dat wilde hij niet. Het was op dit punt dat Eyad en zijn vrouw samen besloten om naar Nederland te gaan. Eyad had van vrienden gehoord dat hij goed tussen de Nederlanders zou passen: “De mensen hier spreken met hun hart, net als ik.” Ook meegenomen: zijn vrouw kon bij de TU Delft haar master in architectuur afronden. En zo vertrok in 2015 eerst zijn vrouw en daarna in 2016 Eyad naar Nederland om opnieuw te beginnen.

Opnieuw beginnen
Eyad weet wat het is, opnieuw beginnen, want dat doet hij nu voor de vierde keer. Draagt dat ook bij aan zijn voorspoed hier? Eyad somt op: nadat hij in Damascus zijn opleiding hotelschool had afgerond vertrok hij in 1996 naar Dubai om daar te beginnen aan een carrière in de hotel- en toeristenindustrie. Van de toeristenindustrie ging hij uiteindelijk over naar het organiseren van presentaties en conferenties voor bedrijven. Weer terug in Syrië deed hij daar hetzelfde. Na de uitbraak van de oorlog vertrok hij weer naar Dubai, nu om er een eigen IT bedrijf op te richten. Door zijn dubbele nationaliteit, Syrisch en Palestijns, had hij echter niet de mogelijkheid om vrijuit door de omringende landen te reizen en moest
hij uiteindelijk met zijn bedrijf stoppen.

Niet te beroerd
Nog iets wat bijdraagt aan Eyads weg omhoog is het feit dat hij niet te beroerd is om, misschien paradoxaal, een paar treden lager weer in te steken. Zo werkte hij een tijdlang als vrijwilliger bij integratiecentrum BOOST, waar zijn achtergrond in evenementen organisatie hem uitstekend van pas kwam. Met het coördineren van activiteiten kon hij op zijn beurt nieuw gearriveerde vluchtelingen helpen met hun integratie. Ook was hij actief bij Hack your Future, een initiatief dat vluchtelingen door ICT lessen aan het werk helpt. Eerst was hij student, daarna hielp Eyad met zijn netwerkervaring alumni
aan stages en banen. Via een stage bij een ijsfabriek kwam Eyad op een mensa van de universiteit terecht. Hij kreeg de kans om een aantal Syrische gerechten in het menu op te nemen. De volgende stap was een volledige cateringservice en ui
teindelijk zijn eigen restaurant in De Pijp. Vierde succesfactor: Eyad werkt zich een slag in de rondte.

Eten verbindt
Is koken en het beheren van een restaurant niet nogal anders dan het flitsende zakenleven? “Ik ben nu veel meer met mijn passie bezig. Eten is verbindend en ik geniet van de gesprekken met de klanten. Er is geen betere manier om tot een cultuur geïntroduceerd te worden dan via eten.” Eyad is blij dat hij de bewoners van de Pijp deze ervaring kan geven.