Gezinnen uit de buurt helpen gezinnen in problemen

Bij sommige gezinnen loopt de emmer vol. Problemen stapelen zich op. De aandacht voor de kinderen schiet tekort. In navolging van de gemeenten Edam-Volendam en Rhenen biedt ook stadsdeel Zuid deze gezinnen de mogelijkheid om in contact te komen met gezinnen uit de buurt die hen kunnen ontlasten.

 

Via Buurtgezinnen.nl wordt ontlasting van en ondersteuning voor een gezin geregeld. Gezinnen met een hulpvraag worden gekoppeld aan gezinnen in de buurt die ondersteuning willen geven. 

Buurtgezinnen werkt op basis van vrijwilligheid. Gekoppelde gezinnen bepalen de invulling van de ondersteuning zelf. Het kan tijdelijke opvang betreffen, logeerpartijtjes of leuke dingen met de kinderen zijn. Naast vrijwilligheid en maatwerk is continuïteit de derde pijler van deze ondersteuningsvorm. Het vraaggezin en het steungezin gaan een langdurige relatie aan. 

 

 

 

Buurtgezinnen.nl wil voorkomen dat het van kwaad tot erger wordt. Of positief gezegd: Buurtgezinnen.nl wil ervoor zorgen dat kinderen veilig en gezond kunnen opgroeien in hun eigen gezin.

 

Initiatiefneemster in Zuid is orthopedagoog Leontine Bibo. Op de website van de gemeente Amsterdam motiveert zij het zo: "In iedere gemeente wonen gezinnen die overbelast zijn. Problemen als werkeloosheid, ziekte, schulden, relatieproblemen etc. stapelen zich op en worden steeds zwaarder. En dan lukt het niet meer om op ieder moment voldoende tijd en aandacht aan de kinderen te besteden. De kinderen worden hiervan de dupe. Hun groei en ontwikkeling komen in gevaar en soms zelfs hun veiligheid. Dit kan er uiteindelijk toe leiden dat kinderen uit huis worden geplaatst. Het doel van Buurtgezinnen.nl is om het aantal uithuisplaatsingen in Nederland terug te dringen. Samen met de gemeente wil Buurtgezinnen.nl er voor zorgen dat kinderen veilig en gezond kunnen opgroeien in hun eigen gezin.”

Ook stadsdeelbestuurder Marijn van Ballegooien is enthousiast: “Via het project Buurtgezinnen komen ouders met elkaar in contact om hulp te vragen en hulp te bieden. Een fantastisch initiatief dat ook nog eens bijdraagt aan de samenhang en solidariteit in de buurt.”

Meer informatie over het project is te vinden op:

Buurtgezinnen